حضرت فاطمه(سلامالله علیها) همانند پیامبر(صلیالله علیه و آله) علاقه زیادی به عبادت داشت و بخش مهمی از اوقات خود را به نماز و مناجات و قرائت قرآن میگذراند تا حدی که بنا بر گزارشهای تاریخی بسیاری از مراجعان و نزدیکان بهصورت متعدد حضرت فاطمه(سلامالله علیها) را در حال قرائت قرآن دیده بودند.
در برخی منابع گزارشهایی درباره امداد غیبی هنگامیکه حضرت فاطمه(سلامالله علیها) به تلاوت قرآن میپرداخت وجود دارد؛ برای نمونه، سلمان از اینکه حضرت فاطمه(سلامالله علیها) در کنار سنگ آسیاب در حال قرائت قرآن است و سنگ آسیاب بهخودیخود میچرخد تعجب کرد و موضوع را با پیامبر در میان گذاشت. پیامبر در جواب فرمود: «...خداوند جبرئیل را فرستاده است تا آسیاب را برای او بگرداند».
طولانی بودن نمازها و شبزندهداری، روزهداری، زیارت قبور شهدا ازجمله ویژگیهای رفتاری حضرت فاطمه(سلامالله علیها) است که در سخنان اهلبیت(علیهمالسلام)، برخی صحابه و تابعین بر آن تأکید شده است. این ویژگی موجب شده در کتابهای دعا و مناجات برخی از نمازها، ادعیه و تسبیحات را مییابیم که به حضرت فاطمه(سلامالله علیها) منسوب است.
در گزارشهای تاریخی و روایی آمده است حضرت فاطمه(سلامالله علیها) به امیرالمؤمنین(علیهالسلام) به گونههای متفاوت و حتی در حضور پیامبر محبت میکرد و او را بهترین یاور و همسر میخواند. احترام به حضرت علی(علیهالسلام) نیز یکی از خصوصیات حضرت فاطمه(سلامالله علیها) معرفیشده است.
در این زمینه نقلشده است حضرت فاطمه(سلامالله علیها) در خانه، امیرالمؤمنین(علیهالسلام) را با کلمات محبتآمیز و در میان مردم با کنیه ابوالحسن خطاب میکرد. در روایات آمده است حضرت فاطمه(سلامالله علیها) خود برای حضرت علی(علیهالسلام) میآراست و از زینتآلاتی نظیر گردنبند و گوشواره هرچند کمقیمت استفاده میکرد.
دوره نخست زندگی حضرت فاطمه(سلامالله علیها) و امیرالمؤمنین(علیهالسلام) با شرایط دشوار اقتصادی همراه بود تا آنجا که در برخی اوقات غذایی برای سیر کردن حسنین(علیهماالسلام) نمییافتند؛ اما حضرت فاطمه(سلامالله علیها) به وضع موجود اعتراض نمیکرد و گاه برای کمک به همسر خود در تأمین معاش، پشمریسی میکرد.
همچنین نقلشده است حضرت فاطمه(سلامالله علیها) حتی در دورهای که وضعیت اقتصادی زندگیشان خوب بود، سادهزیست بود و همیشه انفاق میکرد. اهدای لباس نو در شب عروسی خود به فرد محتاج، بخشیدن گردنبند به فقیر و دادن همه غذای خود به مسکین، یتیم و اسیر که به سبب آن "آیه اطعام" نازل شد ازجمله این موارد است.
حضرت فاطمه(سلامالله علیها) تمایل داشت کارهای درون منزل را خود انجام دهد و امور خارج از منزل را به امیرالمؤمنین (علیهالسلام) واگذارد. او در دورهای که پیامبر خادمی به نام فضه را به خانهاش فرستاد، نیمی از کارهای خانه را خود انجام میداد و نیمی دیگر را به فضه میسپرد.
|